Iedereen telt mee: huidskleurige potloden

21 Maart 2022

Iedereen telt mee: huidskleurige potloden

Maandag 21 maart is het Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Ook in Turnhout is er geen plaats racisme! Stad Turnhout deelde daarom 600 setjes bijzondere kleurpotloden uit in de Turnhoutse basisscholen. Elke set bestaat uit zeven tinten huidskleur. Met deze potloden kunnen de kinderen de diversiteit in hun klas, op school en in de stad mooi en waarheidsgetrouw in beeld brengen! Nog te vaak realiteit:als je aan leerlingen vraagt een tekening te kleuren in huidskleur, neemt bijna elk kind – ongeacht zijn/haar afkomst – doorgaans hetzelfde kleurpotlood: lichtroze.Met 124 nationaliteiten in onze stad is de realiteit gans anders. En al die verschillende huidskleuren op een tekening zijn toch net prachtig? Tegelijk is de actie een aanknopingspunt om met de leerlingen op een speelse manier te werken rond racisme en het thema bespreekbaar te maken in de klas. ‘Gelijke kansen in het onderwijs is voor ons een belangrijke doelstelling. Elk kind ongeacht afkomst of geslacht of religie willen we alle kansen bieden op een diploma en een goeie start in het leven.’ zegt schepen voor onderwijs Marc Boogers. En voor de leerlingen van het eerste studiejaar is er ook een leuke kleurwedstrijd. Alle klassen van het eerste leerjaar kunnen een supermooie klastekening te maken met de nieuwe kleurpotloden. Die dient voor 1 mei ingezonden te worden bij de Stad. Leuke prijzen te winnen!

Maandag 21 maart is het Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie geweest. Ook in Turnhout is er geen plaats racisme!

Stad Turnhout deelde daarom 600 setjes bijzondere kleurpotloden uit in de Turnhoutse basisscholen. Elke set bestaat uit zeven tinten huidskleur.

Met deze potloden kunnen de kinderen de diversiteit in hun klas, op school en in de stad mooi en waarheidsgetrouw in beeld brengen!

Nog te vaak realiteit:als je aan leerlingen vraagt een tekening te kleuren in huidskleur, neemt bijna elk kind – ongeacht zijn/haar afkomst – doorgaans hetzelfde kleurpotlood: lichtroze.

Met 124 nationaliteiten in onze stad is de realiteit gans anders. En al die verschillende huidskleuren op een tekening zijn toch net prachtig?

Tegelijk is de actie een aanknopingspunt om met de leerlingen op een speelse manier te werken rond racisme en het thema bespreekbaar te maken in de klas.

‘Gelijke kansen in het onderwijs is voor ons een belangrijke doelstelling. Elk kind ongeacht afkomst of geslacht of religie willen we alle kansen bieden op een diploma en een goeie start in het leven.’ zegt schepen voor onderwijs Marc Boogers.

En voor de leerlingen van het eerste studiejaar is er ook een leuke kleurwedstrijd. Alle klassen van het eerste leerjaar kunnen een supermooie klastekening te maken met de nieuwe kleurpotloden. Die dient voor 1 mei ingezonden te worden bij de Stad. Leuke prijzen te winnen!