Grootste vleermuizenvilla staat in ... Turnhout

03 Oktober 2023

Grootste vleermuizenvilla staat in ... Turnhout

Dankzij jarenlange inzet van Luc Swerts en andere NP-vrijwilligers en steun van onze stad steeg het aantal vleermuizen spectaculair!

NP ontving afgelopen zondag de sleutel van de gloednieuwe vleermuizenvilla in het vleermuizenreservaat La Bonne Espérance in Turnhout. In de ruïnes van de voormalige steen- en cementfabriek langs het kanaal kunnen honderden vleermuizen voortaan comfortabel overwinteren in een nieuw onderkomen. Het aantal vleermuizen in het reservaat is in 12 jaar spectaculair gestegen, namelijk x 12!

La Bonne Espérance is een oude steen-en cementfabriek langs het kanaal in het noorden van Turnhout. Het werd aangekocht Natuurpunt en omgevormd tot een vleermuizenreservaat. De oude ruïnes van de fabriek zijn al jaren een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid kon het stadsbestuur van Turnhout een van de ruïnes recent ombouwen tot een bijkomend winterverblijf: de vleermuisvilla.

Afgelopen zondag (1 oktober 2023) droeg schepen Astrid Wittebolle (Groen) van Turnhout officieel de sleutel van het nieuwe winterverblijf over aan Natuurpunt.

Astrid had voor de gelegenheid een pluchen vleermuis Vladdie meegenomen. “Het is de eerste keer dat ik een villa mag openen en met Vladdie erbij gebeurt dit op een symbolische manier”, vertelde de schepen. “Het is ook een manier om iedereen te bedanken die bij dit project betrokken is. Er zit veel toekomst in dit vleermuizenreservaat. Er zijn ook al plannen voor een ondergronds winterverblijf. De Turnhoutse vleermuizenkolonie kan nog blijven groeien.”

Astrid ' La Bonne Espérance staat nu al in top 5 beste Vlaamse overwinteringsplaatsen '

De nieuwe vleermuisvilla van 220 m² is gebouwd op een betonnen ondergrond van de oude fabriek en bestaat uit aparte kamertjes verspreid over 2 gangenstelsels. De vleermuizen kunnen via vliegopeningen de villa binnenkomen. In de winter zitten ze graag in vochtige ruimten met een temperatuur van 5°. De vleermuizen vind je vooral in de spleten in de muren en tussen bakstenen die in het verblijf geplaatst zijn. Bij de laatste telling telde we 725 vleermuizen. Om het aantal dieren te tellen, controleren2 personen elk spleetje in de verblijven!

In de zomer leven mannetjes en vrouwtjes gescheiden in aparte kolonies. Vanaf september zoeken de vrouwtjes met hun jong een winterverblijfplaats op. Daar worden ze dan opgewacht door de mannetjes voor het paarseizoen. In en rond La Bonne Espérance breekt vanaf nu een drukke periode aan met verkenningsvluchten en sociale interactie tussen de dieren.

“De site staat ondertussen al in de top 5 van beste overwinteringsgebieden in Vlaanderen. Met 220 m² is het nieuwe winterverblijf het grootste dat ooit in Vlaanderen werd gebouwd”, aldus Astrid Wittebolle. “Het Agentschap voor Natuur en Bos kende hiervoor een subsidie van 79.500 euro toe.”

Bijzonder weetje ' In 2019 hielp Groen Turnhout - startdag politiek werkjaar - de terreinen van La Bonne Espérance mee op te ruimen om het terrein vleermuisvriendelijker te maken onder deskundige leiding van Luc Swerts ( Groen lid en actieve vrijwilliger bij NP)