Groener sportcomplex voor Turnhout

14 December 2020

Groener sportcomplex voor Turnhout

Een nieuw duurzaam sportcomplex, met klaslokalen voor Sport- en Handelsschool.Inderdaad, je hoort het goed: het Turnhoutse stadsbestuur wil de huidige sporthal aan de Steenweg op Diest vervangen. Het gebouw bestaat al 50 jaar en is toe aan een heel grondige renovatie. Vervangen door een nieuw duurzaam sportcomplex met klaslokalen is een betere keuze. Renoveren zou heel veel kosten en we zouden het ook moeten uitbreiden. Vandaar de keuze om een ontwerpteam te zoeken voor deze nieuwbouw waarbij de duurzame principes van circulair bouwen worden toegepast.

‘In deze nieuwbouw zullen eindelijk al de sportlessen van de Sport- en Handelsschool kunnen doorgaan. Nu moeten ze geregeld uitwijken naar Vosselaar, Oud-Turnhout en andere sportzalen in Turnhout. Ook heel wat sportlessen van onze basisschool zullen er kunnen doorgaan. Daarnaast zijn verschillende klassen van de Sport- en Handelsschool al vele jaren ondergebracht in containers. Daarom de extra uitdaging om 8 klaslokalen te integreren in het sportcomplex.’ zegt schepen van onderwijs Marc Boogers.

‘En ’s avonds en in het weekend kunnen uiteraard sportverenigingen van de sporthal gebruik maken. Vandaar dat we graag twee grote sporthallen willen: een klimmuur, een polyvalente zaal en een zaal voor verdedigings- en vechtsporten. De totale oppervlakte zal ongeveer overeenkomen met een voetbalveld.’ vervolgt Marc Boogers.

De meest logische keuze als locatie is aan de westzijde van het stadspark, langs de steenweg op Tielen waar nu ook al sportinfrastructuren aanwezig zijn en de school nabij gelegen is. De huidige sporthal zou dan worden afgebroken, de oorspronkelijke groenfunctie van het park wordt er in ere hersteld met nieuwe aanplantingen.

 

Het ontwerpteam moet wel eerst concrete voorstellen voorleggen, vervolgens zal de impact van elk voorstel worden onderzocht en hakt het schepencollege de knoop door.