Groen Turnhout ondersteunt River Clean Up

24 April 2021

Groen Turnhout ondersteunt River Clean Up

Naar aanleiding van Earth Day op 22 april 2021 vestigde Groen Turnhout de aandacht op het zwerfvuilprobleem en organiseerde daarom een eenmalige opruimactie langs het Kanaal. Dat resulteerde in  een ontelbaar aantal peuken ( we geraakten gewoon de tel kwijt!), tal van gevulde hondenpoepzakjes, 5 gevulde vuilzakken en het melden van 2 sluikstortplekken via het meldingsformulier van de stad.

De mens is de enige soort die zijn eigen nest bevuilt.

Bijgevolg worden we dagelijks geconfronteerd met een niet aflatende stroom zwerfvuil. De kostprijs voor het opruimen van zwerfvuil en sluikstort is een factuur die wordt doorgeschoven naar de gemeenten en steden.  In 2015 gaven lokale besturen in Vlaanderen een geschatte 164 miljoen euro uit om zwerfafval op te ruimen en te verwerken. Een waanzinnig bedrag.

Groen Turnhout is van mening dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen om deze vermijdbare problematiek op te lossen. We kunnen immers niet eeuwig blijven rekenen op opruimacties van enthousiaste Turnhoutse jeugdbewegingen, vrijwilligers ( ondertussen meer dan 200!) en schoolklassen.

Om onze bezorgdheid daaromtrent duidelijk te maken sluiten we ons aan bij de breed gedragen nieuwe campagne van River Clean Up. die liep tussen 22 maart, World Water Day, en 22 april, Earth Day. De opdracht is simpel: tien minuten lang afval opruimen in je straat, aan een rivier of in een park en een foto daarvan posten op sociale media met de hashtag #rivercleanupchallenge.

Op een coronaveilige manier organiseerde Groen Turnhout daarom op vrijdag 23 april een avondwandeling/zwerfvuilactie rondom fietsersbrug aan de vaart.