Gezocht: duurzame ondernemer(s)

01 Mei 2022

Gezocht: duurzame ondernemer(s)

De Stadsboerderij op de Heizijdse Velden is klaar voor een nieuwe start.

De zelfoogsttuin en de boerderij zullen in de nabije toekomst uitgebaat worden door nieuwe – duurzame – ondernemer(s). Die is nog niet aangesteld.
En om ze te vinden lanceert de stad een oproep. Duurzame organisaties, denkers en durvers die hun werking willen uitbouwen in de boerderij, kunnen hun interesse laten blijken.

Op 11 en 19 mei is er de mogelijkheid om de site van de boerderij te bezoeken.

“De Stadsboerderij wil een duurzaamheids-hub zijn met drie centrale ambities: produceren, verbinden en leren/innoveren,” zegt schepen van Duurzaamheid Astrid Wittebolle. “De Stadsboerderij wil een plek zijn voor het verbinden van stad en natuur, van bezoekers en duurzame ondernemers. Ze krijgt ook een gemeenschapsfunctie voor de toekomstige bewoners van de nieuwe wijk Heizijdse Velden. Daarom is de stad ook op zoek naar een ontmoetingsplek dat zich in de gebouwen van de stadsboerderij kan installeren.”

"De stadsboerderij wordt een knooppunt rond duurzaamheid: productie, ontmoeting en vernieuwing"

De zelfoogsttuin draagt bij tot de korte-keten-economie. Met zijn 2 hectare kan hij meer dan 200 leden in een CSA-model voeden. In dit model worden de leden betrokken bij de ontginning van de tuin.
Tot slot kunnen er in de boerderij ook workshops worden georganiseerd en kunnen bezoekers, van gezinnen tot klassen, informatie krijgen over voedselproductie, korte keten en stedelijke ecologie.

Het bureau voor sociaal-ruimtelijke innovatie Endeavour, de groene ondernemers van PAKT en de beheersexperts van Quares werken nauw samen met de stad en de huidige gebruikers om de toekomstplannen van de Stadsboerderij in goede banen te leiden.

Meer info over de oproep vind je hier: http://www.turnhout.be/stadsboerderij