Gedichtendag in Turnhout

01 December 2022

Gedichtendag in Turnhout

weesgedicht Mustafa Kor Dichter des Vaderlands - ook dit jaar doet hij mee ( eigen foto)

Poëzie aan jouw raam?

Heb jij de verschillende weesgedichten al gelezen aan de ramen van de bib van Turnhout? Het is een van de vele initiatieven van onze stadsdichter Liesbeth Aerts.
Ook jij kan zo'n gedicht aan je raam laten plaatsen.

Stel je kandidaat om een gedicht te adopteren via het platform weesgedichten.be. 

Je kan de weesgedichten ( 120 in totaal) al lezen, adopteren kan pas vanaf 15 december!
Wees er snel bij, want na één dag waren nagenoeg alle gedichten geadopteerd.

 

Nieuwe stadsdichter?

Helaas het stadsdichterschap van Liesbeth Aerts loopt bijna af. Wie volgt Liesbeth Aerts op? ‘In januari 2023 geven we het antwoord op die vraag’, zegt schepen van Bibliotheek Jan Van Otten. ‘Collectief Dichterbij en de bibliotheek zoeken samen een dichter die zich voor de komende twee jaar engageert om woordkunst dicht bij de Turnhoutenaar te brengen. Onze vorige stadsdichters zijn er uitstekend in geslaagd om poëzie en woordkunst meer zichtbaar te maken in onze stad. Een traditie die we graag willen voortzetten.’

Zit poëzie in je bloed en heb je zin om je de komende twee jaar in te zetten voor je stad? Het initiatief laat zoveel mogelijk ruimte voor dichterlijke vrijheid en creatieve acties. De bibliotheek staat de stadsdichter daarbij terzijde en ondersteunt diens artistieke projecten.’

Je bent van Turnhout afkomstig of je hebt een aantoonbare band met de stad.

Schrijf een indrukwekkende motivatietekst of zet ineens je wilde plannen uiteen. Voeg 3 gedichten toe en stuur je kandidatuur naar [email protected] vóór 31 december. De jury bestaat uit aftredend stadsdichter Liesbeth Aerts, Tom Driesen als afgevaardigde van Collectief Dichterbij, You On Stage-trekker Yannick Moyson en journalist, auteur en Turnhout Leest-initiatiefnemer Karl van den Broeck.

De nieuwe stadsdichter wordt bekendgemaakt tijdens het poëzieprogramma VoorWoord op woensdag 25 januari in eetcafé Barzoen in de Warande. Nadien bekijken de nieuwe stadsdichter, de bibliotheek en Collectief Dichterbij samen de ideeën en kansen voor de ‘ambtstermijn’ 2023-2024.

Meer informatie: https://collectiefdichterbij.wordpress.com/ en https://turnhout.bibliotheek.be/stadsdichter.