Feestelijke opening buurthuis Stokt

02 November 2021

Feestelijke opening buurthuis Stokt

Zaterdag 23 oktober opende het nieuwe buurthuis van 't Stokt op feestelijke wijze! Daarmee zet het oudste buurtcomité van de stad een lange traditie verder.

Warme wijk

Ooit ontstond 't Stokt als een actiecomité tegen de vervuilende staalfabriek in hun wijk. Ondertussen vervelde de organisatie tot een bruisende buurtwerking. De vele vrijwilligers zorgen voor een warme wijk waar het aangenaam samenleven is. Het was dan ook groot feest toen het nieuwe buurthuis en het achterliggende buurtplein opende. Dat buurtplein (vroeger bekend als "De Blaas") lag ooit verdoken tussen de huizen. Nu krijgt het een centrale plek. Je kan er verschillende sporten beoefenen of heerlijk chillen onder de hoge bomen. Theater Stap heeft er een repetitieruimte en de buurt organiseert in en rond het buurthuis geregeld activiteiten (o.a. buurtbib, koffiemoment, muziekavond,...). Kortom, het kloppende hart van de wijk!  

Groen deelplein

Maar het werk is nog niet af. De buurt wilt graag het plein verder vergroenen en verduurzamen, en dit met steun van de stad en Be Planet. Het verharde deel van het plein zorgt voor problemen, zowel bij periodes van droogte/hitte als bij periodes met veel neerslag. Daarom wilt de buurtwerking er een aangenaam groen deel-plein van maken. Zo wordt het regenwater reeds opgevangen en gedeeld met een buurtpomp. In een volgende fase vergroenen ze de tuinmuurtjes van de omwonenden en bouwen ze kruidenbakken en een afdak met groendak. Daarna zullen er ongetwijfeld nog projecten volgen, aangezien de buurtwerking na 50 jaar nog steeds bruist van de ideeën.

Daar doen wij ons petje voor af. Chapeau!

(Foto : Jeff Dierckx)