Extra veiligere fietsroute over de ring

17 September 2022

Extra veiligere fietsroute over de ring

Binnen het regionaal stedelijk mobiliteitsplan zijn de 4 sterkste regionaal stedelijke fietsroutes geselecteerd. Daarop worden de volgende jaren maatregelen genomen om die echt fietsveilig te maken zodat iedereen zich er zorgeloos op kan verplaatsen en meer mensen zich gezond met de fiets verplaatsen.

Eén van die routes is de zogenaamde regionale fietsroute Lilse Bergen – Vosselaar – Turnhout. Daarbij is één van de belangrijke ‘missing links’ een veilige oversteek over de ring van Turnhout van de Speelkaartenstraat naar de Gierledreef.

Marc Boogers ' een van de belangrijkste missing links voor de regionale fietsroute Lilse Bergen - Vosselaar - Turnhout wordt met deze verkeerslichten op korte termijn aangepakt. Een ondertunneling is wenselijk op iets langere termijn.

‘In samenspraak met en op de vraag van de Stad plaats AWV er verkeerslichten die ervoor zorgen dat fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken. Op lange termijn is een ondertunneling hier wenselijk. Zo maken we deze fietsroute echt aantrekkelijk. Momenteel steekt er ook veel schoolgaande jeugd de ring over vanuit de Speelkaartenstraat, wat voor onveilige situaties zorgt.’ zegt schepen voor mobiliteit Marc Boogers.

Eens de verkeerslichten geplaatst zijn, de werken lopen nog tot einde september, kan een fietsstraat in de Gierledreef richting het centrum voorzien worden en verhoogt de stad het fietscomfort in de Speelkaartenstraat. Deze straat wordt ook een fietsstraat.

Praktisch zal er bij de nieuwe verkeerslichten altijd groen zijn voor de ring zelf. Een fietser die uit de Gierledreef komt, of die rijdend langs de ring de ring wil oversteken richting Speelkaartenstraat of omgekeerd naar de Gierledreef, zal via een drukknop groen krijgen.  Minimaal 7 secondes en dit kan bij grote groepen verlengd worden tot 20 secondes. Dit wordt gededecteerd via radar op verkeerslichten. De ring krijgt dan vervolgens weer minstens 45 secondes groen indien er zich onmiddellijk weer een fietser aanmeldt. Op die manier blijft de doorstroming op de ring verzekerd.

Auto’s en fietsers die rechtstreeks uit de Speelkaartenstraat komen, krijgen via een detectielus groen. Voor auto’s die uit de Gierledreef komen en de ring opdraaien verandert er niets.’ vervolgt schepen Marc Boogers