Erfgoeddag maakt school

01 Mei 2022

Erfgoeddag maakt school

Een nieuwe generatie boek- en prentdruk(kunst) staat klaar!

De grafische industrie heeft Turnhout gemaakt tot de stad die ze vandaag is. Veel van de bekende grafische bedrijven van weleer bestaan vandaag niet meer.
Een nieuwe generatie staat te trappelen om het Turnhoutse grafische DNA alle eer aan te doen.

Het vernieuwende project Rock Paper Pencil wil een brug slaan tussen creativiteit en ondernemerschap. Ze opende in 2018 het "Fablab 2300" in de gebouwen van het Speelkaartenmuseum.
Al snel ontstond er een spannende synergie tussen de historische drukpersen van het museum en de hypermoderne toestellen van het fablab.
Recenter, in september 2021, startte het Heilig Graf met de nieuwe richting Grafische Technieken. Gelegen op een boogscheut van elkaar, besloten de drie partners de handen in mekaar te slaan en samen ruimte te maken voor experiment. Ze grepen Erfgoeddag 2022 aan en ontwikkelden het project ‘Typo meets Fablab’.

Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school!’ dook men dit jaar in het rijke schoolleven en -verleden. Ter gelegenheid van deze dag verplaatsen de leerlingen van het Heilig Graf hun leeromgeving naar het museum. Ze gingen samen met de meesterdrukkers van het museum aan de slag met lithografie, linosnede, ets, lasercutter en typografie.

‘De bijzondere samenwerking slaat bruggen tussen digitaal en analoog, kunde en ontdekking, ambacht en kunst’, weet schepen van Cultuur en Musea Astrid Wittebolle. ‘Erfgoed en innovatie lagen nog nooit zo dicht bij elkaar.’


Meer info: https://www.rockpaperpencil.be/