Energiekosten aanpakken

08 Oktober 2022

Energiekosten aanpakken

evolutie gasprijzen afgelopen 2 jaar (bron CREG)

De stijgende energiekosten kosten ook de Stad de volgende jaren miljoenen euro’s extra.

 

Welke maatregelen neemt de stad? Hoe kunnen we besparen bij onze eigen stedelijke gebouwen, en wat op het openbaar domein? Een kort overzicht:

 

Bij eigen stedelijke gebouwen:

 

Gelukkig hebben we al heel wat duurzame investeringen gedaan. Zo werd in verschillende gebouwen de verlichting vervangen door LED-verlichting.  

Dat deden we ook op het openbaar domein, en ook de kerstverlichting is LED.

 

Ook plannen we nog bijkomende investeringen- want de goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt! Zo wordt in verscheidene gebouwen de verwarming omgevormd zodat er niet meer verwarmd wordt op gas. 

 

We hebben ook bijkomende plannen rond zonne-energie. Het komt goed uit dat we daar al mee bezig waren, maar dat heeft natuurlijk nu nog geen effect. Dat zijn effecten op langere termijn. Maar daar moet je ook mee bezig zijn, want we moeten niet alleen nu besparen. Als deze prijzen aanhouden, zullen we ook in 2024 en 2025 er voor moeten zorgen dat we minder gas en elektriciteit verbruiken. 

 

Naast investeren in minder verbruik, zetten we ook in op gedragswijzigingen

 

Welke aanpassingen in dagelijkse routines kunnen we toepassen, met voelbare effecten op korte termijn? 

 

We gaan de temperatuur in onze gebouwen laten zakken naar 19°. Nu staat dat nog op 21°. Dat zal gevoelsmatig voor het personeel een groot verschil zijn. Maar 19 is nog een haalbare temperatuur. We bekijken momenteel hoe we alles moeten afstellen. Want het is niet de bedoeling dat een bepaalde dienst zelf de radiator hoger draait.  In gebouwen die we niet gebruiken, zal de verwarming op een minimum worden gezet, op een temperatuur die nodig is om de leidingen niet te laten bevriezen. 

 

Ook de temperatuur van onze douches gaat lager, van 38°naar 36°. We hebben niet alleen douches in de sportcomplexen, maar ook bij brandweer en een aantal diensten. 

Dat is nog altijd een goede temperatuur om te douchen, maar het is toch een besparing. 

 

Ook op verlichting gaan we zoveel mogelijk besparen in de openbare gebouwen. Het licht mag alleen aan als het echt moet. Daarvoor rekenen we ook op het personeel, dus zullen we hen sensibiliseren. Het is al snel de gewoonte om ’s morgens overal het licht aan te doen. Ook als er voldoende licht van buiten komt. ’s Avonds moet de laatste ook het licht uitdoen, zodat de verlichting in de gebouwen niet onnodig blijven branden.  

 

Hiervoor zullen we technische ingrepen uitvoeren, en een sensibiliseringscampagne voeren bij het personeel. 

 

 

Op het openbaar domein:

 

We gaan de straatverlichting en verlichting van monumenten uitschakelen. 

 

We hebben met Fluvius bekeken wat de verschillende mogelijkheden zijn. We wilden aanvankelijk de verlichting dimmen, maar dat gaat alleen met LED-verlichting. En niet al onze straten hebben al LED-verlichting. Een andere optie was om slechts bepaalde straten te verlichten en de verlichting in andere straten uit te schakelen. Maar dat was volgens Fluvius ook niet zo evident. Dan moeten er in tal van verlichtingspalen schakelingen worden aangepast. Tegen dat zoiets gerealiseerd is, zijn we snel een half jaar verder. 

 

Daarom hebben we ervoor gekozen om ’s nachts de straatverlichting uit te schakelen. Op vrijdagavond en zaterdagavond blijft de verlichting gewoon branden. Maar op andere dagen schakelen we het licht uit tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s ochtends. De vroege shift begint om 6 uur, dus als we het licht om 5 uur terug aansteken, hebben mensen die met de fiets naar het werk rijden toch verlichting. En wie na zijn late shift tot 22 uur naar huis rijdt, heeft nog tot 23 uur straatverlichting. In het weekend doven we de verlichting niet, omdat er dan ’s avonds en ’s nachts meer volk rondloopt en -fietst. 

Voorheen bleef het licht de hele nacht doorbranden Door het op weekdagen te doven tussen 23 uur en 5 uur, geeft dat een besparing van 350.000 euro op jaarbasis.

 

 

En de Turnhoutenaars?

 

Voor onze inwoners voorzien we een speciale editie van onze stadskrant met als thema ‘energie’, vol bruikbare tips om ook in huis energie te besparen.