Eerste Tiny Forest in Turnhout!

28 Maart 2023

Op 17 maart 2023 was het eindelijk zo ver. Stad Turnhout en Thomas More hebben een eerste minibos in Turnhout - in Beemdenstraat - aangepland. Dat was mogelijk dankzij de steun van BePlanet en stad Turnhout.

Een stukje (nog aan te planten) bos adopteren kan via deze link: https://tinyurl.com/MMFTurnhout

In november 2021 plantten studenten al een eerste microforest of minibos op Campus Geel van Thomas More Hogeschool. Via een campagne zochten ze een adoptieouder voor elke boom. Nu wou Thomas More samen met het stadsbestuur van Turnhout meer groen in de stad door het aanplanten en onderhouden van minibosjes. Dat willen ze graag realiseren samen met burgers, buurten en scholen.

Daarom werd er samengewerkt met de leerlingen van de Parkwijkschool om te helpen met de aanplanting. De kinderen waren enthousiast en in de lessen gaan ze de groei van het bos verder opvolgen. Ook schepenen voor Wegen- en Groenbeheer Marc Boogers (Groen) en voor Milieu, Energie en Duurzaamheid Astrid Wittebolle (Groen) en enkele buurtbewoners hebben mee aangeplant. 

Wat is zo'n microforest eigenlijk?

Een 'microforest' is een kleine groene superlong die koolstof opvangt, zuurstof produceert, fijnstof filtert en neerslag opslaat en zo bijdraagt aan een beter klimaat, elk jaar een beetje meer.

'Een bos vormen vraagt normaal veel tijd. Tweehonderd jaar duurt het voor een bos volgroeid is. Door gebruik te maken van een variatie van inheemse soorten, aangepast aan grond en klimaat, kan men dat groeiproces tot tienmaal versnellen. Deze aanpak verbetert niet enkel de groei maar doet ook de biodiversiteit toenemen in het bos en in de omgeving ervan.

Op een oppervlakte van 200 m² worden 600 bomen geplant. Dat is te vergelijken met de grootte van een tennisveld. Zo ontvangt het minibos enorm veel licht langs de randen. Dit heeft een rechtstreeks effect op de ontwikkeling en de biodiversiteit. Dankzij de kleine oppervlakte kan een minibos makkelijk ingeplant worden in de stad. Inwoners kunnen zo genieten van een betere luchtkwaliteit en een koelend effect in de zomer.'

Verbondenheid

Ook belangrijk natuurlijk is dat het hele project waarbij burgers, sympathisanten en bedrijven hun eigen stukje bos kunnen adopteren, bewustwording en verbondenheid creëert. Daarnaast kunnen burgers zich engageren om het bosje mee te onderhouden en te monitoren. Het microforestproject is dus ook een onderdeel van de vergroening die de stad heeft ingezet.

Marc en Astrid: "Tiny Urban Forest zijn één van de manieren om de biodiversiteit in de stad te vergroten, de waterhuishouding te verbeteren en hitte-eilanden te voorkomen. Zulke initiatieven van burgers en/of scholen hebben we nodig om ons klimaatplan te realiseren."

Akira Miyawaki 

De Microforests zijn gebaseerd op de Tiny Urban Forests van de Japanse botanist Akira Miyawaki. Op die manier kan je op een relatief kleine oppervlakte (+- 200m²) een grote CO2-buffercapaciteit aan te leggen. De bomen worden veel dichter opeen geplant (3 bomen/m²) dan in een traditioneel bos. Dit zorgt ervoor dat de bomen een snellere hoogtegroei kennen om steeds licht te blijven krijgen. Deze hogere dichtheid zorgt er ook voor dat het microklimaat in deze bossen optimaal is voor insecten en andere kleine dieren waardoor de biodiversiteit tot wel 20 keer hoger kan zijn! Alle andere voordelen van bossen zoals waterberging en het brengen van rust blijven eveneens aanwezig.