Eerste steenlegging nieuwe stedelijke basisschool

13 September 2023

Kleuters van de Stedelijke Basisschool Parkwijk in Turnhout legden dinsdag de symbolische eerste steen van hun nieuwe school in de voormalige Blijde Boodschapkerk. Een aannemer is bezig met het omtoveren van de ontwijde kerk tot een gloednieuwe kleuterschool en buurtcentrum. De kleuters starten 1 september 2024 in hun nieuwe school.

De voormalige Blijde Boodschapkerk aan het Lode Peetersplantsoen in de Parkwijk in Turnhout is nu één grote zandbak. Maar tegen de start van het komende schooljaar in 2024 zal de kerk helemaal omgevormd zijn tot een gloednieuwe kleuterschool voor de Stedelijke Basisschool Parkwijk en een ontmoetingscentrum voor de buurt. Het stadsbestuur van Turnhout investeert 2 miljoen euro in het project.

Een aantal kleuters van de basisschool mocht dinsdag 12 september in de ochtend zelf al een kijkje komen nemen op de werf. Met heel veel plezier legden ze met grote speelgoedblokken de eerste steen van de nieuwe kleuterafdeling, die momenteel nog in het stadspark is.

Ook de groendienst van de stad verhuist ook uit het stadspark naar de Everdongenlaan. Hierdoor kunnen we op die plaats een gloednieuw sportcomplex voor de basisschool en voor de secundaire school Campos bouwen.

Een aantal kerken krijgt via het kerkenplan van de stad een nieuwe bestemming. Zo wordt de Blijde Boodschap een basisschool, de heilig Hartkerk werd een Roemeens Orthodoxe kerk. De andere blijven behouden voor de eredienst. In OLV -Middellariskerk is er wekelijks op zondag een Poolse viering en in Goddelijk kind zijn er Afrikaanse en Kosovaarse-Albanese erediensten.

Buiten leren en meer openbaar groen

Buiten een nieuwe school komt er ook een multifunctionele ruimte voor buurtactiviteiten in de Parkwijk. “Het bouwplan is erop gericht om kinderen een schooltijd te geven met veel groen en openlucht”, zegt Marc Boogers (Groen), schepen van Onderwijs. “Er komen in de voormalige kerk 4 klassen voor telkens 22 kleuters uit de eerste en tweede kleuterklassen. De oudste kleuters kunnen terecht in het hoofdgebouw van de basisschool. Elke klas krijgt een eigen buitenleerterras en de wanden tussen de klassen zijn flexibel. In het midden van het gebouw is er plaats voor een turnklas of speelruimte en refter.”

Het grote, stenen plein aan de voorkant van het gebouw wordt onthard en vergroend. Na schooltijd kunnen alle kinderen uit de wijk deze speelplaats gebruiken en zorgen we voor meer groene publieke ruimte.