Eerste stad die huis aankocht voor Housing First is ... Turnhout

15 April 2024

Turnhout kocht -  als eerste stad in ons land -een woning aan voor een project van Turnhout, Geel en CAW De Kempen dat is gericht op dakloze jongeren. Het geld komt van de federale overheid. Dat was een bezoekje van federaal minister Caroline Gennez waard.

Helaas blijft het probleem van dakloosheid niet tot deze dakloze in de grootstad beperkt. In Vlaanderen zijn  er 20.000 mensen dakloos, waarvan 6.000 kinderen. Een telling in de Kempen leverde  1720 dak- en thuislozen op, 563 waren minderjarig. CAW De Kempen startte 2 jaar geleden met Housing First. Het is een succesvolle methode waarbij mensen eerst een dak boven hun hoofd krijgen, en daarna stapsgewijs andere problemen worden aangepakt. Je moet minstens 1 jaar dakloos eijn en een psychische of verslavingsproblematiek hebben om te kunnen deelnemen. Momenteel begeleidt CAW kempen zo 8 mensen in Turnhout.

De federale overheid maakte 10 miljoen euro vrij om 25 Belgische OCMW’s te helpen om gebouwen aan te kopen en te renoveren.Turnhout is de eerste stad die zo’n woning aankocht. De woning in Turnhout moet eerst nog worden gerenoveerd, maar zal snel onderdak bieden aan de eerste daklozen.

Housing First werkt echt

Het Housing First-model is succesvol. In de Kempen slaagt het project in 88% van de cases. Bovendien is het Housing-Firstmodel goedkoper dan noodopvang. “Housing First kost 17 euro per nacht, noodopvang 55 euro per nacht.

Met deze aankoop werken we aan duurzame oplossingen om dakloosheid op te lossen. Dit project doet meer dan een een dak boven het hoofd, het geeft een stabiele basis voor dak- en thuisloze jongvolwassenen om hun leven weer op te bouwen. Housing First werkt echt.