Eerste realisatie masterplan Parkwijk
25 September 2023
Astrid W. begraaft mee de tijdscapsule Parkwijk
50 jaar geleden werd de Parkwijk gebouwd. Hoogtijd voor een grondige renovatie - met een masterplan. Afgelopen zondag 24 september 2023 werden de buurtbewoners uitgenodigd bij de eerste 'steenlegging' en werden de plannen met de wijk toegelicht ' inbreiden ' met aandacht voor groen en water!
De Parkwijk wordt opnieuw de voorbeeldwijk klimaatbestendig en duurzaam
Er beweegt wat in de Parkwijk. Zo werden er al wat leegstaande woningen afgebroken, wordt de kerk momenteel omgebouwd tot kleuterschool en steken sinds kort de nieuwe Parkappartementen boven de grond uit. “Langzaam maar zeker maken we van de Parkwijk opnieuw de voorbeeldwijk”, zegt schepen voor Milieu, Energie en Duurzaamheid Astrid Wittebolle (Groen).
We maken de totale omgeving klimaatbestendig en duurzaam, onder meer door de Aa meer ruimte geven, maar ook door de openbare ruimte heruit te vinden: straten worden tuinstraten, paden en riolen worden vernieuwd, regenwater krijgt meer plaats. Ook versterken we de verbinding tussen de Parkwijk en het mooie Stadspark”, zegt ze. “We keren bij elke fase terug naar de input die de bewoners ons zelf hebben gegeven. Zij zullen hun ideeën dan ook zeker herkennen in hun wijk van de toekomst.”
Met de bouw van de 6 nieuwe Parkappartementen voor sociale huisvesting krijgt de grootschalige vernieuwing van de Parkwijk een concreet gezicht. De nieuwe Parkappartementen worden een prachtige thuis voor wel 168 gezinnen. Ze krijgen hier het schoonste uitzicht van heel Turnhout: over het groene stadspark. Alle appartementen — zowel de kleine voor alleenstaanden als de grotere voor gezinnen — hebben dan ook een terras. De gebouwen worden ook met elkaar verbonden via gaanderijen, die zullen dienen als ontmoetingsruimte. Daarnaast bouwen we ook een buurthuis.
Naast afbraak van woningen ( om de Aa terug ruimte te geven) worden de andere leegstaande woningen dit najaar opnieuw bewoonbaar. Zo beperken we de leegstand en overlast in de buurt.
Kwalitatief stedelijk onderwijs
Te midden van al die vernieuwing ligt Stedelijke Basisschool Turnhout. Na verloop van tijd zal deze school verhuizen naar een nieuw gebouw, naast de kleuterschool. Dat zal wel nog enige jaren duren. De huidige school zal dan ook deels verbouwd worden tot woningen en deels plaats maken voor openbaar groen. Tot het zover is, bouwt de school wel nog steeds verder aan haar kwalitatief onderwijs voor de ruim 200 leerlingen op de huidige locatie.
We ontharden de speelplaatsen tot echte speelparken, met hellingen, klimbomen, verstopplekjes, modderkeukens, enzovoort. Die speelparkjes vloeien voort uit KiVa, een wetenschappelijk bewezen methode, die sociale vaardigheden versterkt. Die hanteert de school hier al enkele jaren. De nieuwe speelparkjes sluiten daar ook naadloos op aan. Ook in de nieuwe school zullen we zeker met speelparkjes werken.
Tijdcapsule voor de volgende generaties
Met de nieuwe duurzame woningen, de aanleg van veel openbaar groen en de verhuizing van de school zal de Parkwijk er over enkele jaren helemaal anders uitzien dan de oorspronkelijke modernistische wijk uit de jaren 70. Om dat stukje geschiedenis te bewaren voor toekomstige generaties zal er tijdens de vernieuwingswerken ook een tijdscapsule begraven worden, met daarin het DNA van de Parkwijk dankzij een gastenboek, tekeningen van leerlingen uit de buurtschool, foto’s, teksten, gadgets en zelfs een Parkwijk-strip over het leven in deze bijzondere buurt. De capsule wordt in 2025 begraven en mag pas in 2075 weer geopend worden.