Eerste klimaatcafé was een succes!

23 Mei 2024

Eerste klimaatcafé was een succes!

Thema eerste klimaatcafé was ontharden en vergroenen

Het eerste klimaatcafé vond 22 mei plaats. Inwoners konden inspiratie opdoen  en onderling praten over klimaatkwesties. Tijdens deze eerste avond lag de focus op ontharden en vergroenen. Want door het hitte-effect is de temperatuur in de stad - dus ook in Turnhout - enkele graden heter dan in de groene rand.

De stad zelf doet ook de nodige inspanningen via haar groenbeleid. Bij de heraanleg van straten en pleinen wordt er gestreefd naar maximaal ontharden en vergroenen. Maar om de doelstellingen te behalen moet er ook op privé-gronden - dus door eigenaars - ingezet worden op ontharden en vergroenen. Dat kan door op platte daken een groendak te voorzien, door gevels te laten begroeien met klimplanten, door voortuinen terug te ontharden en bijvoorbeeld enkel 'verharde' karrensporen aan te leggen voor de 'auto'.

Marc Boogers 'Daarom keurden we op de vorige gemeenteraad (mei 2024) een subsidieregelement goed om te ontharden op privé-terrein.'

“We zijn ontzettend enthousiast over ons eerste klimaatcafé,” vertelt schepen van Milieu Astrid Wittebolle. “Onze inwoners krijgen praktische tips en inspiratie van onze gastsprekers én van elkaar. Bovendien is een café de ideale plek om gezellig na te praten over de besproken onderwerpen. We organiseren nog 3 andere edities dit jaar, die ook gratis zullen zijn en telkens een ander thema behandelen.”

In de eerste editie deelde natuurwerker Bartel Van Riet tips en ervaringen met eerdere onthardingsprojecten uit . Als ambassadeur van VK Tegelwippen en het Kempense project Tuinstraten weet hij hoe kleine bijdragen een groot verschil kunnen maken voor het klimaat. Ook Leo Maes, een van de tuinrangers van Stad Turnhout, vertelde over het belang van een biodiverse en klimaatrobuste  tuin. Zo'n tuin is veel minder arbeidsintensief dan de meeste mensen denken. Leo of een van de andere tuinrangers komen graag bij jou langs om je persoonlijke tips te geven hoe je jouw tuin met soms kleine ingrepen klimaatrobuster te maken.

Door dit initiatief ondernemen we samen met onze inwoners betekenisvolle acties voor het klimaat. We kijken al uit naar de volgende editie rond ‘30 dagen minder wagen’, die 27 juni plaatsvindt,” besluit schepen Wittebolle. Tot dan?

Tuinranger boeken? Klik hier
Je straat vergroenen, vraag hulp aan Meer Natuur In de Stad Turnhout
Wordt Turnhout tegelwipkampioen? Geef jouw gewipte tegels door!
Zelf aan de slag? Tips van stad Turnhout, klik hier
Onthardingspremie aanvragen ( binnen de 6 maanden), klik hier