Een nieuwe plek voor creatief en circulair Turnhout

28 Oktober 2023

Een nieuwe plek voor creatief en circulair Turnhout

Het iconische gebouw, gelegen in Begijnendreef, krijgt een nieuwe invulling als 'Open Stadsatelier'

‘In het Open Stadsatelier bieden we atelierruimtes aan voor creatievelingen, meer specifiek voor hen die met circulaire materialen en technieken bezig zijn. Ze krijgen er een plaats waar ze ideeën kunnen uitproberen of zelfs al in productie kunnen nemen. Noem het voor mijn part gerust een ‘broedplaats voor circulaire en creatieve makers’; die omschrijving was nog nooit zo toepasselijk als hier, temeer omdat we voor de exploitatie het grote geluk hebben te kunnen samenwerken met Creative Factory. En die hebben al hopen expertise in huis’, zegt schepen van Cultuur en Duurzaamheid Astrid Wittebolle.

'Creative Factory en het Open Stadsatelier vullen elkaar perfect aan. Creatief ondernemen, duurzaam produceren en lokale talenten kansen geven, dat is helemaal op ons lijf geschreven’, bevestigt Peter Maene, voorzitter van de vzw Creative Factory.

Van oude mebelen iets nieuws maken, een repairshop starten, textiel upcyclen, oesterzwammen telen op koffiedrab, een ambacht beoefenen, oude schatten restaureren enzovoort: in het Open Stadsatelier kan het allemaal. Zo versterken we onze positie als circulaire stad.  Door een kruisbestuiving tussen kunstenaars en makers mogelijk te maken. En zo samenwerking tussen artistieke projecten en starters met economische doelstellingen te vergemakkelijken. Tegelijk brengen we de Turnhoutenaar in contact met economie van de toekomst, die circulair en creatief zal zijn.

Het pand werd eind 2020 gekocht door Stad Turnhout, met de bedoeling om er een nieuwe invulling aan te geven. Anno 2023 krijgt het project een doorstart en gaat het stadsbestuur op zoek naar kandidaten die mee vorm willen geven aan het concept. ‘Wie zich engageert om deel uit te maken van het Open Stadsatelier, krijgt alle voordelen van een inspirerende omgeving én van de omgang met gelijkgestemde mensen. Je stapt in een geëngageerde gebouwgemeenschap. Voor 100 euro per maand beschik je over een atelier van circa 25 m² dat is ingebed in een grotere ruimte die je deelt met andere makers. Basisvoorzieningen zijn aanwezig, maar bovenal is er plaats om te experimenteren, te ontdekken, te leren en om je creativiteit te toetsen.

Het Open Stadsatelier geeft ruimte aan creatieve en circulaire ondernemers.

Meer info op openstadsatelier.be.