Een goede start in het onderwijs : kleuterbox

21 Maart 2022

Een goede start in het onderwijs : kleuterbox

 

Bijna 14% van de Turnhoutse schoolgaande jongeren verlaat de school vroegtijdig zonder diploma. Zo hebben ze helaas meer kans om in de armoede terecht te komen.

Stad Turnhout wil deze tendens ombuigen, aan de hand van verschillende acties. En daar begin je best al heel jong mee… .
De schoolse achterstand begint al in de kleuterschool -  waar sommige kleuters niet elke dag naartoe gaan, al zijn ze wel ingeschreven. Ze lopen daar al een achterstand in die ze later niet meer kunnen inhalen doordat ze minder talig geprikkeld worden en dus heel wat minder woordjes kennen bij de start van hun schoolloopbaan. Vandaar de kleuterstartbox!

Stad Turnhout verdeelt voortaan deze 'ik ga naar school’-kleuterbox uit zowel in crèches als in kleuterscholen zelf en organiseert ook een viertal afhaalmomenten per jaar.
Er worden er jaarlijks 500 à 600 uitgedeeld met spelmateriaal en filmpjes, info over wat een kleuterschool precies is, wat er gebeurt, wat een boekentas is, … .

Met de kleuterbox willen we de ouders laten zien dat het heel plezant en leerrijk is voor kindjes als ze spelenderwijs leren. Een succesvolle schoolloopbaan start immers al heel vroeg!

In de toekomst komen er bijkomende acties voor de overgang van kleuters naar lager onderwijs en voor leerlingen die naar het secundair onderwijs gaan.