Een geslaagde première voor ons stadsfestival

20 September 2021

Stadstoeren trotseert corona en brengt cultuur naar de wijken

In het bestuursakkoord kondigden we aan dat Turnhout elke twee jaar een stadsfestival zou krijgen. Het eerste was gepland voor de zomer van 2021. Dat was geen sinecure omdat de coronacrisis zich niet zomaar liet bedwingen. De voorbereidingen voor het festival waren erg complex omdat de coronamaatregelen voortdurend veranderden.

En kijk! Tussen 25 juni en 31 augustus werd Stadstoeren georganiseerd. Een meer dan geslaagde ‘première’.

Het was van in het begin de bedoeling om cultuur naar de wijken te brengen, maar dat kwam in coronatijden ook goed uit. De kleinschaligheid garandeerde ook de veiligheid van de artiesten en het publiek. Van massamanifestaties kon zeker geen sprake zijn, daarvoor was het toen nog te vroeg. Gelukkig kon de kermis drie weken later wel doorgaan.

Een belangrijk deel van de succesformule was de samenwerking met de Turnhoutse culturele partners

Een belangrijk deel van de succesformule was de samenwerking met de Turnhoutse culturele partners, zowel de provinciale (Warande), de stedelijke (bibliotheek, academie, musea), de convenantpartners (o.a. Mooov, Stripgids, Het Gevolg, Theater Stap) als andere leden van het Forum Cultuur (Creative Factory, Propop,…).

De Warande gaf op 25 juni het startschot met het festival Turnhoutse Torens en daarna werden stationsomgeving, ’t Stokt en Zevendonk op tientallen voorstellingen, concerten en tentoonstellingen getrakteerd.

 “Ik ben heel blij met Stadstoeren,” zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. “Het was niet eenvoudig om dit te organiseren in volle coronacrisis. Een klein maar dapper team heeft het beste van zichzelf gegeven. Om van de vele vrijwilligers nog maar te zwijgen. Allemaal enthousiast om er het beste van te maken. Veel geleerd, dat hebben we zeker. De editie 2021 werd zo ook een generale repetitie voor 2023. Dan pakken we het grootschaliger aan, al blijft het de bedoeling om cultuur en beleving te brengen doorheen de stad. Opnieuw zullen we met onze culturele partners garant staan voor topkwaliteit en topgezelligheid. Het komende jaar nemen we alleszins de tijd om de volgende editie grondig voor te bereiden.”