Testen met geothermie bij Janssen Pharmaceutica zijn positief

31 December 2020

Het is de ambitie van Turnhout om op termijn de onuitputtelijke reserves aan heet water in de bodem te gebruiken om energie op te wekken. Geothermie zou het sluitstuk kunnen zijn van een groen energie- en klimaatbeleid. De eerste boringen bij Janssen Pharmaceutica blijken alvast een succes en dat is voor ons (samen met de ontwikkeling van coronavaccins) zowat het beste nieuws van 2020.

Janssen Pharmaceutica kondigde vlak voor Kerstmis aan dat de resultaten van de eerste boringen voor hun geothermieproject veelbelovend zijn. De farmareus zet zijn plannen om de gebouwen in Beerse te verwarmen en te koelen via deze installatie verder. In 2020 werd een put geboord van 2235 meter diepte om het hete water op te pompen en eentje van 2051 meter om het afgekoelde water opnieuw in de bodem te injecteren. Nu blijkt dat er negentig liter per seconde warm water uit de diepe waterlaag stroomt. Het heeft een temperatuur van 85 graden.

Ook in Turnhout wordt onderzocht of geothermische centrales kunnen worden gebouwd om warmte op te wekken. Daarbij wordt vooral gekeken naar het noorden van de stad. De nieuwe wijk Heizijdse Velden wordt uitgerust met een warmtenet dat gevoed kan worden met aardwarmte en ook het AZ Turnhout heeft de intentie aan te koppelen aan het net.

Eerdere testen hebben aangetoond dat de Turnhoutse ondergrond stabiel genoeg is om water op te pompen en opnieuw te injecteren.

Geothermie is een groot avontuur met veel onzekerheden, maar de plannen die we vandaag maken zouden wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst.