Dag deeltijds kunstonderwijs

14 Februari 2023

Dag deeltijds kunstonderwijs

Afgelopen zaterdag was het de dag van de Academie.  Deze hoogdag voor alle academies voor deeltijds kunstonderwijs in Vlaanderen ging in Turnhout niet ongemerkt voorbij. Met het campagnethema (PRESENT) van dit jaar kon een geschenkje voor de bezoekers uiteraard niet ontbreken.

De leerlingen en leerkrachten van de Turnhoutse academies toonden 11 februari 2023 hun bruisende werking aan een breed publiek. Met hun opendeurdag nemen ze deel aan de jaarlijkse ‘Dag van de Academies’ die het deeltijds kunstonderwijs (DKO) in Vlaanderen en Brussel in de kijker zet.

 Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een op de vijf lagereschoolkinderen in Vlaanderen naar het DKO gaat. In de Kunstencampus op Turnova en in vestigingen in de omliggende gemeenten bereiken de Turnhoutse SAMWD en SASK in totaal bijna 3.000 leerlingen en cursisten. Jong en oud vindt dus vlot de weg naar onze academie(s)Met hun toonmomenten lieten ze afgelopen zaterdag zien hoe ze voor zichzelf, en bij uitbreiding voor de hele samenleving, een meerwaarde zoeken én vinden.

 ‘De leerlingen en leerkrachten tonen uiteraard hun werk en hun talent.  Er zijn optredens, tentoonstellingen en open lessen met muziek, woord, dans en beeld. Wie zelf wil proeven van het kunstonderwijs, moest dus zeker komen. Wie de leerlingen en de school gewoon wil steunen, moet óók zeker komen’, zegt schepen van Kunstonderwijs Marc Boogers. ‘Ook de randactiviteiten zijn meer dan de moeite waard. Zo kon je even stoppen bij de foodtrucks, of meedoen aan de seizoenwandeling. Deze loodste je door de academies, je voert opdrachten via QR-codes uit. Aan het einde van de ontdekkingsronde wachtte de deelnemers een ‘presentje’, en dat is een kleine knipoog naar het jaarthema van de Dag van de Academies: PRESENT!’