Daar gaan we voor

05 Oktober 2022

Daar gaan we voor

Foto : lancering website www.gewoongaan.be. door de schepenen mobiliteit uit de stadsregio

 

Dagelijks zijn er meer dan 200 000 verplaatsingen binnen en naar onze stadsregio. Om te gaan werken, winkelen, naar school te gaan, sociale bezoeken, naar de woning… .

74% van die verplaatsingen gebeuren met de auto. Dat is veel te veel ...onze stad kan zo'n hoeveelheid autoverplaatsingen niet bolwerken!

We rijden ons massaal vast in de binnenstad. Hoogtijd om het anders aan te pakken!

Waarom we het anders moeten aanpakken? 

‘Nood dus aan een nieuw mobiliteitsplan want we rijden ons op dit moment samen vast in files. Met veel stress en ongevallen als gevolg. Ook de kwaliteit van de leefomgeving lijdt onder dit fileleed. En ook ons klimaat staat onder druk.

Niet helemaal overtuigd? Of nood om je buren te overtuigen? Kijk eens naar dit filmpje over onze stadsregio.

Het nieuwe mobiliteitsplan werd in het voorjaar ‘22 goedgekeurd in de 4 gemeenteraden van de stadsregio.  De ambitie is duidelijk: onze fietsverplaatsingen en het gebruik van het openbaar vervoer willen we verdubbelen, onze autoverplaatsingen moeten dalen met 25%’ zegt schepen voor mobiliteit Marc Boogers.

'De doelen zijn duidelijk, nu is het tijd om onze plannen uit te voeren! Samen onderweg voor een gezonde en veilige omgeving’ Turnhouts Schepen voor mobiliteit Marc Boogers

‘Het volledige plan moet tegen 2035 volledig gerealiseerd zijn, en daarom gaan we nu ermee aan de slag.

Heel wat acties worden de komende 3 jaren al uitgevoerd. Een aantal acties werden al gerealiseerd.’

De krijtlijnen liggen vast. De accenten in het mobiliteitsplan zijn:  

  • We maken woonbuurten rustiger en verkeersveiliger.
  • Het doorgaand zwaar verkeer gaan we waar mogelijk omleiden zodat het niet meer door de dorpskernen of langs de scholen moet.
  • We maken meer kruispunten conflictvrij.
  • De fietsverbindingen in en tussen de gemeenten krijgen extra aandacht zodat dit veilige en vlotte routes worden voor alle fietsers in onze regio.
  • We voorzien dan ook meer fietsparkings.
  • Tot slot zetten we in op meer kwalitatief openbaar vervoer.

‘Wil je weten welke projecten en acties er in jouw buurt gepland zijn? en wanneer? Dat alles kan je nu overzichtelijk en visueel terugvinden op de deze website www.gewoongaan.be.