Onze politiezone zet in op internetcriminaliteit

12 Januari 2021

Onze politiezone zet in op internetcriminaliteit

Afbeelding: campagnebeeld 'online fraude ' Pauline Ceusters zetelt voor Groen Turnhout in de politieraad.

Op dinsdag 5 januari 2021 vergaderde de politieraad voor de eerste keer dit jaar. De politieraad staat in voor de organisatie en het beheer van de politiezone en omvat de gemeente Turnhout, Oud-Turnhout, Vosselaar, Beerse, Baarle-Hertog, Kasterlee en Lille.
Elke politiezone krijgt de kans om een aantal prioriteiten naar voren te schuiven wat opsporing en berechting van misdrijven betreft.

Onze politiezone heeft onder andere gekozen om in te zetten op cyber crime.

Recent - en zeker met corona - steeg opnieuw het aantal misdrijven die via een elektronisch medium, van op afstand gepleegd werden.
Dit gaat vaak om phishing: mails, sms'jes, links ... die je bankgegevens vragen. Ook nagemaakte facturen en manipulatie van achterliggende website gegevens zorgen ervoor dat elektronische betalingen niet bij de begunstigde terechtkomen.

De politiezone maakt werk van een uitgebreide informatiecampagne, maar gaf alvast volgende tips:

  • Bezorg elk verdacht bericht of mail aan de  Safe on Web via [email protected].Zo verzamelen ze de mailadressen, telefoonnummers, websites en bankrekeningen om deze zo snel mogelijk te blokkeren. Op die manier verzamelen ze informatie en kunnen ze de onderzoeken van de politiediensten ondersteunen.
  • Denk altijd twee keer na voordat je een link van (on)bekenden opent en kijk altijd de afzender van een mail na.
  • Als je online aankopen doet, probeer deze overschrijvingen zoveel als mogelijk vanuit je eigen bankingapp op te starten of na te gaan of je inderdaad wordt doorgestuurd naar de beveiligde omgeving van je bank.  Zo weet je zeker dat je niet in een nagemaakte betaalomgeving terecht komt, waardoor je code uitgelezen kan worden.
  • Geen enkele bank of overheidsinstelling zal je telefonisch, of per mail of via een bericht naar je code vragen.
    Als je bank geconfronteerd wordt met ‘buitengewone omstandigheden en hoge noodzaak’ blokkeren ze simpelweg je rekening totdat alle gevaar geweken is. Een echte bank zal je ook nooit vragen gelden over te storten naar een ‘veilige’ rekening.  
  • Ook achterstallige betalingen van politie of FOD financiën zal je altijd per brief toegestuurd krijgen. Ga dus zeker niet in op berichten die vanuit hun naam gestuurd worden. En de kans dat je een verre neef in het buitenland hebt, die je ettelijke miljoenen heeft nagelaten, is bijzonder klein…