Cultuurprijs 2020 voor Herman De Houwer

10 Oktober 2022

Cultuurprijs 2020 voor Herman De Houwer

(Foto Cultuurraad / Eddy Erpels)

Twee jaar geleden, in 2020, besloot de Turnhoutse Cultuurraad met enthousiasme dat de tweejaarlijkse cultuurprijs zou worden uitgereikt aan Herman De Houwer: organist, componist, koorleider en “breed inzetbaar talent”, zoals cultuurraadvoorzitster Chris Van Wijnsberghe hem typeert. “Een zeer bescheiden man, wat hem siert, maar een zeer verdienstelijk en enorm geliefd en gewaardeerd talent in Turnhout.”

De coronacrisis zorgde ervoor dat Herman zijn prijs nog niet in ontvangst kon nemen.

Op 16 september werd in de prachtige typistenzaal van de Academie een mooie avond georganiseerd. “We beleven vandaag woelige tijden” zei schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. “De oorlog in Oekraïne zet alles op losse schroeven. Het is in tijden zoals deze dat kunst en cultuur ons dichter bij elkaar kan brengen. Ons kan troosten, ons strijdbaar kan maken, en ons kan verwarmen.  Iets wat dat is de komende maanden misschien nog de grootste uitdaging van allemaal wordt.”

Herman De Houwer kreeg uit handen van de voorzitster een fraaie oorkonde en dirigeerde het koor ‘Cantat’ dat de zaal vulde met prachtige stemmen.