Comic Quest

17 Februari 2023

Sinds 17 februari 2023 heeft Turnhout een nieuwe attractie voor gezinnen: een verstripte stadswandeling!

Comic Quest kadert in het project ‘De Zes van de Kempen’ waarin  Turnhout en 5 Kempense steden en gemeenten hun winkelkernen en ondernemers extra onder de aandacht brengen om zo de lokale economie te versterken. 

Zo hebben 10 000 niet-Kempenaars op de website www.dezesvandekempen.be ook al het winkelaanbod verkend via virtuele handelsroutes. Nu komt het erop aan om daar een fysiek bezoek aan te koppelen. Turnhout heeft daarvoor met dit stadsspel alvast een flinke troef in handen.

Met Comic Quest wil Rock Paper Pencil (RPP) strip en spel zichtbaar maken in de thuisstad van de grafische industrie, de Bronzen Adhemarstripprijs en het kaartspel. Stripmaker en illustrator Wout Schoonis vertaalde vijf stadslegenden in tekeningen die voortaan op evenveel grote borden op toeristische plekjes in het centrum te vinden zijn.

‘Comic Quest is een perfecte mix van lokaal verleden met moderne technologie’, vertelt groen schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. Elke striptekening verhaalt met veel humor en een schat aan details een vaak vergeten fantastische historie. Maar er ontbreken altijd een paar elementen. Met hun smartphone kunnen de deelnemers die opsporen. Rock Paper Pencil is meestal bezig met strips en bordspellen, maar deze keer is voor het spelelement bewust een digitale weg gekozen. Zelfs kinderen die een hekel hebben aan wandelen, zullen déze tocht willen ondernemen. En niet eentje zal onderweg vragen ‘hoe ver het nog is’. Gegarandeerd. 

De ontbrekende stukken van de tekeningen zitten niet alleen in de buurt van de borden verstopt. De zoekelementen verschijnen ook op plekken doorheen het centrum die iets te maken hebben met strips of bordspellen, denk aan de stripmuren of het spel op Turnova. Meer voorbeelden geef ik niet, ik wil de verrassingen niet bederven. Maar ik wil wél nog toevoegen dat we met Comic Quest onze aloude pioniersrol nog eens met verve vervullen: stadswandelingen zijn gemeengoed, een stripstadswandeling is al zeldzamer, een stripstadswandeling met augmented reality is vernieuwend.

Meer informatie over de interactieve stadswandeling vind je hier