Centrum Jan Smet komt thuis in bib en archief

12 April 2021

Centrum Jan Smet komt thuis in bib en archief

Het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip heet voortaan het Centrum Jan Smet.
Dat werd bekendgemaakt op de uitreiking van de Bronzen Adhemar in de Warande op 2 april.

Jan Smet is de founding father van Stripgids. Hij startte in 1974 het gelijknamige tijdschrift en lag ook aan de basis van de Bronzen Adhemar en het stripfestival van Turnhout.
Zijn gigantische collectie naslagwerken over strips werd in 2013 ondergebracht in een documentatiecentrum.
Dat verhuisde – na een paar omzwervingen – definitief naar de gloednieuwe bibliotheek en stadsarchief op de Warande-site.

“Als Turnhout zich een stripstad durft noemen, dan hebben we dat aan Jan Smet te danken,” zegt schepen van cultuur Astrid Wittebolle. “Het centrum zal nauw samenwerken met de bib en het archief. Zo wordt gedacht aan kleine tentoonstellingen, het stimuleren van onderzoek en het steunen van publicaties. Vlaanderen moet dringend werk maken van een beleid inzake striperfgoed. In afwachting, zal Turnhout alvast zijn duit in het zakje blijven doen.”

Het Centrum Jan Smet ondersteunde de uitgave van ‘Duizend bommen en castraten’, een monumentaal naslagwerk over censuur in de strip waar Jan Smet meer dan tien jaar aan gewerkt heeft. Van het boek wordt ook een tentoonstelling gemaakt die later op het jaar in Turnhout te zien zal zijn.

Tot 2 mei kan je de expo ‘In het hoofd van Charel Cambré’ bezoeken in de Warande.
Charel Cambré was de winnaar van de Bronzen Adhemar 2020.

Meer info over de tentoonstelling vind je hier op stripgids