Bijzondere boekencollectie Stadsarchief beter ontsloten

07 Maart 2022

Bijzondere boekencollectie Stadsarchief beter ontsloten

Op 28 februari 2013 opende Vlaams minister van Cultuur, Joke Schauvliege, het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip in de bibliotheek van Turnhout. Het centrum, dat sinds vorig jaar Centrum Jan Smet heet, leidde daarna een sluimerend bestaan. Vorig jaar werd de collectie overgedragen aan het stadsarchief en werd het (mede met de hulp van vrijwilligers van Stripgids) ontsloten.

Sinds 28 februari 2022 werd de collectie van een kleine 3000 boeken en 11000 tijdschriften gekoppeld aan de catalogus van het bibliotheeknetwerk Anet.

De nieuwe catalogus maakt opzoekwerk gemakkelijker en bovendien krijg je als gebruiker ineens ook toegang tot de 2,5 miljoen titels van de twintig andere bibliotheken aangesloten bij het bibliotheeknetwerk Anet. ‘Niet alleen de collecties van het Centrum Jan Smet maar ook de bijzondere boekencollecties van het stadsarchief vinden daar voortaan een vanzelfsprekende plaats’, zegt schepen van Archief & Musea Astrid Wittebolle. ‘Op termijn is het trouwens de bedoeling om ook het documentatiecentrum van het Speelkaartenmuseum toe te voegen, nog zo’n Turnhouts unicum.’

Ook achter de schermen biedt de aansluiting bij Anet tal van voordelen. Binnen het netwerk namelijk werken grote en kleine bibliotheken samen om boeken en tijdschriften nog beter te beschrijven. Medewerkers van de Universiteit Antwerpen zorgen voor controle en kwaliteitsbewaking. En dan is er nog de mogelijkheid om aan te sluiten bij ‘Impala’, een systeem dat in Bibliotheek Turnhout al vele jaren wordt gebruikt voor interbibliothecair leenverkeer en waarmee boeken en gescande artikels tussen bibliotheken heen en weer kunnen reizen. Ook het Archief zou dan voortaan boeken kunnen laten overkomen uit bijvoorbeeld Brussel of Antwerpen, terwijl andere bibliotheken boeken kunnen opvragen uit het Turnhoutse Archief.

De Bijzondere boekencollecties Turnhout zijn toegankelijk via de website van het Stadsarchief, die van Stripgids en binnenkort ook via de catalogus van Bibliotheek Turnhout.