Twee nieuwe tentoonstellingen in Turnhoutse musea

10 December 2020

Twee nieuwe tentoonstellingen in Turnhoutse musea

De tweede lockdown begint voor heel veel mensen zwaar door te wegen. Het einde van de coronapandemie is nog niet in zicht en er zit weinig anders op dan de maatregelen van de overheid strikt op te volgen. Geen avondje uit op café of restaurant of bij vrienden, dus. Wandelen kan wel. In de natuur of… naar het museum.

Een tip voor de donkere dagen: bezoek een van de Turnhoutse museum

“Turnhout beschikt over een reeks schitterende musea,” zegt schepen van cultuur Astrid Wittebolle. “De bekendste (Taxandriamuseum, Nationaal Museum van de Speelkaart, Begijnhofmuseum) worden gerund door de stad. Het Natuurpunt Museum en het Meduceum zijn in privé-handen. Ook ons Stadsarchief ontsluit een schat aan historische schatten.”

“Gelukkig mogen musea tijdens deze lockdown open blijven. De komende dagen kunt u zelfs twee nieuwe tentoonstellingen gaan bekijken: eentje in het Speelkaartenmuseum en eentje in het Begijnhofmuseum.”

Eigenzinnig

‘Druk Bezig’ is een van de meest eigenzinnige projecten die ooit in het Museum van de Speelkaart te zien waren. Negen jonge, grafische kunstenaars tonen hun werk. Stuk voor stuk zijn het fantastische grafici die met verschillende technieken experimenteren en voortdurend grenzen opzoeken. Ze zijn niet commercieel ingesteld en bewegen zich meestal in de luwte. De expo bewijst dat hun werk ook in een museale context overeind blijft.

De expo is een samenwerking tussen Stripgids, Rock Paper Pencil, het Stripmuseum van Brussel en het Speelkaartenmuseum.

De expo toont welke nieuwe druktechnieken tegenwoordig gebruikt worden en tot welke fabelachtige resultaten die kunnen leiden. Met dit concept sluit de tentoonstelling perfect aan bij de vaste opstelling van het museum, dat het 19de-eeuwse drukproces van speelkaarten illustreert. De namen van de kunstenaars klinken u misschien niet bekend in de oren, maar u moet ze onthouden: Anneke Caramin, Céline Hudréaux, Dennis Marien, Greg Shaw, Jana Vasiljević, Martina Petrović, Quentin Pillot en Rebecca Rosen (l’Appât) en Vincent Wagnair.

Intiemer

De tentoonstelling in het Begijnhofmuseum is intiemer. ‘Begijn van arduin’ is een ode aan de stilte en de rust van het begijnhof van Turnhout (erkend als Unesco Werelderfgoed).


Dichter Geert De Kockere vertoeft er graag, wandelend, zittend, grasduinend in zijn gedachten. En hij schrijft er gedichten over. Haiku’s die je iets doodgewoons laten zien, maar wel zodanig dat het bijzonder wordt. Korte sensaties die soms lang kunnen nazinderen. Daarnaast maakte Geert ook fotografische impressies met zijn smartphone. De gedichten en de foto’s zijn nu te zien in de expo ‘Begijn van arduin’ in het Begijnhofmuseum.

Reserveren

Als je deze tentoonstellingen wil bezoeken, moet je vooraf een kaartje bestellen en een tijdsslot kiezen. Dat om te vermijden dat te veel mensen tegelijkertijd aanwezig zouden zijn.

Meer info:

https://speelkaartenmuseum.turnhout.be/druk-bezig
https://begijnhofmuseum.turnhout.be/begijn-van-arduin