AZ Turnhout wordt gasthuis in ' t groen

18 Januari 2024

AZ Turnhout wordt gasthuis in ' t groen

Het toekomstige ziekenhuis wordt een duurzaam ziekenhuis op tal van gebieden

Een slanke en duurzame hoogbouw van 18 verdiepingen op de groen gelegen site Sint-Jozef aan de Steenweg op Merksplas: over enkele jaren wordt dát het nieuwe ziekenhuis voor Turnhout en bij uitbreiding voor de hele Kempen. Vandaag, twee jaar voor de eerstesteenlegging, blikken het lokaal bestuur en AZ Turnhout vooruit op de toekomstplannen die op heel wat vlakken een gunstige wind zullen jagen door de stad en de omliggende regio.

 'Gasthuis in het groen’ wordt de naam voor het toekomstige eengemaakte ziekenhuis in Turnhout. De nieuwe site versmelt daarbij de huidige campussen Sint-Elisabeth en Sint-Jozef. Zowel voor de patiënten als voor de medewerkers is dat een grote verbetering: heen-en-weerreizen is hierdoor ten einde

Marc Boogers ' Een groene omgeving werkt helend voor iedereen'

 Positieve impact

Het huidige inkomgebouw op campus Sint-Jozef wordt daarbij omgebouwd tot administratief complex. De technische en logistieke diensten verhuizen samen met de keuken en de apotheek naar een apart gebouw dat via ondergrondse tunnels verbonden wordt met de hoofdstructuur.

Met haar inbedding in de groene rand van de stad vormt het nieuwe ziekenhuis ook een helende en rustgevende omgeving. Die heeft een positieve impact op het herstel en de ervaring van de patiënten. Tegelijk verhoogt dit ook de attractiviteit van de werkplek voor ondersteunend en medisch personeel. ‘Gasthuis in het groen’ draagt zo bij aan de uitstraling van het ziekenhuis en aan die van heel Turnhout.

  Marc Boogers ' Het nieuwe ziekenhuis kan interesse voor technische opleidingen aanwakkeren - het geeft unieke mogelijkheden tot samenwerking met het Turnhoutse onderwijsveld'

Hefboom voor Turnhout

Dit project is namelijk een vliegwiel voor onze stad en de omringende regio. Het zal extra tewerkstellingsplaatsen creëren en die zullen op hun beurt de interesse aanwakkeren voor technische opleidingen en vormingen. Het eengemaakte ziekenhuis zal met andere woorden een constructieve dynamiek op gang brengen, die Turnhout en de hele Kempen de komende jaren een nieuw elan zal geven.

Het eengemaakte ziekenhuis is ook een hefboom voor onze centrumstad om te verduurzamen. Het schept kansen op vlak van onder meer geothermie, mobiliteit en bouw. Hiermee geven we een stevige en overtuigende impuls aan het aantrekkingsvermogen van Turnhout.

Astrid Wittebolle ' Het nieuwe ziekenhuis maakt de uitrol van ons Turnhouts klimaatplan mee mogelijk'

 

Grootste project ooit

‘Het ‘Gasthuis in het groen’ wordt met name het grootste en meest potentierijke bouwproject ooit in Turnhout. En nooit eerder kreeg de stad voor een nieuw initiatief ook zoveel mogelijkheden en middelen van de Vlaamse overheid. Elk jaar een investeringssteun toe van 10,9 miljoen euro per jaar en dit voor de komende 40 jaar!

Groen Turnhout ' Als stad zorgden we reeds voor fietsvriendelijke routes naar het Noorden van Turnhout. Nu nog voldoende middelen voor de Lijn omdit ook met openbaar vervoer te realiseren, zodat elke Turnhoutenaar het nieuwe ziekenhuis vlot kan bereiken'

Blijven investeren

Dankzij de Vlaamse overheidssteun én het harde werk van de voorbije jaren wordt deze transformatie steeds tastbaarder. Wij zijn bijzonder trots dat we vandaag staan waar we staan en dat de toekomst van dit project én de verdere opwaardering van Turnhout verzekerd is.

Als alles volgens plan verloopt, moet het nieuwe gebouw klaar zijn in 2031. Na de voltooiing van het nieuwe complex worden veel van de huidige gebouwen afgebroken. Op campus Sint-Elisabeth zijn die dan 70 jaar oud, op campus Sint-Jozef 50 jaar. ‘Voor het zover is, blijven we er wel nog in investeren als dat nodig is om kwaliteitsvolle zorg te garanderen en om de rol van centrumziekenhuis te blijven vervullen’