Anet?

15 Maart 2021

Anet?

Een zoekopdracht in Anet naar informatie over Speelkaartenmuseum

 

 

Nu bibliotheek en archief binnen een week gaan samenwonen op hun nieuwe plek op de Warandesite, melden we graag wat extra goed nieuws.
We hebben het plan om eind dit jaar met ons Stadsarchief een conversie naar Anet te maken en toe te treden tot dit netwerk vanaf januari 2022.

We zijn er zeker van dat de aansluiting de uitstraling van Turnhout als centrum voor wetenschappelijk onderzoek daardoor sterk zal vergroten.” vertelt schepen Astrid Wittebolle enthousiast.

Anet?  Is een bibliotheeknetwerk van een 20-tal wetenschappelijke bibliotheken in de regio Antwerpen en Limburg. Al deze bibliotheken maken gebruik van Brocade Library Services (kortweg Brocade) als bibliotheeksysteem, dat volledig geïntegreerd en web-gebaseerd systeem is en ontwikkeld werd/wordt  door de Universiteit Antwerpen. 

Turnhout heeft wel enkele extra troeven:

  • “Ons Stadsarchief bewaart zijn bibliotheek over de Kempen permanent en stelt ze ter beschikking. Boeken, tijdschriften en het ‘kleine drukwerk’ worden daarom ook niet uitgeleend.
  • We grijpen nu de kans om ook de kleinere maar eveneens waardevolle boekencollectie van het Speelkaartenmuseum ( ca. 6000 boeken) op te nemen.
    Zij bevat unieke werken rond kaartspellen en druktechnieken. Deze boeken zijn vandaag nog niet opgenomen in een publieke catalogus en dus niet of weinig gekend.
  • Een derde ‘bijzondere’ collectie naslagwerken en documentatie waar we zorg voor dragen is de collectie van Stripgids vzw (ca. 3000 boeken)

Door ons aan te sluiten bij Anet  - momenteel telt die catalogus zo'n 2,5 miljoen titels - komen we in een vermaard rijtje aangeslotenen te staan.


Een plekje naast  de Universiteitsbibliotheek van de UA, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Letterenhuis, het Middelheim, Museum Plantin-Moretus, en KMSKA.
Anet zal de bibliotheken van het Stadsarchief, het Speelkaartenmuseum en van Stripgids vzw een grotere bekendheid geven in de wetenschappelijke wereld.

Meer weten over dit netwerk, kan op bijv Wikipedia