't Geburt wordt Merode

03 Oktober 2023

Het buurthuis in het Merodecenter profileert zich naar een breder publiek. Daar hoort een nieuwe naam bij!

Van ’t Geburt naar de Merode: het buurthuis in het Merodecenter laat het oude dialectwoord achter zich en positioneert zich daarmee voortaan zelfbewust naar een nog breder publiek. Het buurthuis met de nieuwe naam blijft voorlopig op de oude stek, maar het stadsbestuur kocht wel al een naastgelegen hoekpand aan waar een op maat gemaakte buurtwerking vorm kan krijgen vanaf begin 2025. ‘En dat is nog maar een klein deel van een grote transformatie. Niet alleen voor het buurthuis, maar voor de hele buurtwerking en bij uitbreiding voor de buurt zelf.

Marc Boogers 'Heraanleg Merodelei-Otterstraat' zal meezorgen voor meer mogelijkheden te ontmoeten'

De komende jaren vernieuwt het stadsbestuur de as Otterstraat-Gasthuisstraat-de Merodelei. Een goede buurtwerking biedt kansen voor de opwaardering en versterking van een buurt.  Voor de buurt rond de Merodelei heeft het buurthuis de voorbije jaren al bewezen dat het een sleutelrol wil én kan opnemen; de verbindende kracht ervan hebben we hier de voorbije jaren aan de realiteit getoetst, bijvoorbeeld via de buurtbib, de gezamenlijke tuin (een van de projecten van het buurthuis samen met Meer Natuur in de Stad Turnhout) of de verzamelde verhalen van buurtbewoners.

2025 wordt een belangrijk jaar voor de Merodelei: zowel de heraanleg van de straat als de opening van het nieuwe buurthuis staan dan op de kalender.