Gruunkrant in beeld!

28 Juni 2023

Gruunkrant in beeld!

Het is feest want Groen Turnhout bestaat 50 jaar! 

In maart 1972, 50 jaar geleden dus, publiceerde de Club van Rome het rapport ‘De grenzen aan de groei’. Het uitgangspunt van dat rapport is het systeem aarde.

Jan Michiels richtte ‘Stad voor de Mens’ oorspronkelijk op als een actiegroep. ‘Stad van de Mens’ groeide uit tot een heuse politieke partij, en vanaf 1976 sloot het aan bij Agalev. Daarmee vormde het de basis Groen Turnhout vandaag.

De toenemende milieuproblemen en de samenhang met tal van andere sociale, politieke en economische uitdagingen werden in de afgelopen 50 jaar nauwelijks ernstig genomen. Nu beseft (bijna) iedereen de speeltijd is voorbij. De nationale, Europese en wereldwijde klimaatplannen volgen elkaar in snel tempo op.

Vaak moesten we kritiek slikken - niet haalbaar, niet betaalbaar, ...- toch hebben we het bij het rechte eind. Het geloof in en ijveren voor een beter ecologisch beleid is niet alleen succesvol maar ook noodzakelijk gebleken. Wie (blijft) pleiten voor de status quo zorgt voor een hoge tol.

Een leefbaar klimaat, het stoppen van het verlies aan biodiversiteit, gezonde voeding, betaalbaar wonen, lokaal geproduceerde energie, … daar gaan wij als Groenen nog steeds voor!

Benieuwd in wat we allemaal (willen) doen? Druk dan hier en bekijk het met jouw eigen ogen!