10 extra laadpalen aan KMO-zone!

24 Mei 2024

In Turnhout heeft energieleverancier Engie voor het eerst een laadplein aangelegd op openbaar domein. Daar staan nu 10 palen gegroepeerd en iedereen kan er gebruik van maken!

Dit laadplein ligt aan de Parklaan net buiten het stadscentrum bij een KMO-zone en wordt vaak gebruikt door pendelaars met de wagen of buurtbewoners zonder eigen garage!  "De KMO-zone had gevraagd om er meerdere laadpalen te plaatsen. De filosofie van de Vlaamse overheid is eigenlijk 1 laadpaal binnen de 250 meter van elke woning", zegt Marc Boogers (Groen), schepen voor Mobiliteit in Turnhout. In Turnhout kiezen we vaak voor groepjes van 2 of 4 laadpalen op een parkeerplein(tje).

Ziekenhuis, zwembad, school en stadspark vlak in de buurt

De stad vond het voorstel van Engie en KMO-zone dus een goed idee. "We hebben daar een ziekenhuis, een stadspark, een school, een zwembad, en er wonen heel wat mensen in de buurt. We hebben dan aan Engie de vraag gesteld om bij uitzondering meerdere - zelfs 10 laadpalen te plaatsen. Het is ook bekeken met netbeheerder Fluvius. Zo is dit laadplein er dus gekomen. Ik heb ook begrepen dat het het eerste is in Vlaanderen op een openbaar domein, en daar zijn we als stad fier op."

Turnhout heeft als eerste in Vlaanderen een heus publiek laadplein

De stad wil ook verspreid in de stad nog meer laadpalen op openbaar domein. "We willen er tegen het einde van volgend jaar maximaal 150. Daar staan er al een deel van". Daarnaast investeren we als stad ook in elektrische deelwagens en in ondergrondse publieke fietsparkeerplaatsen investeren we ook in laadpunten voor de fiets!