100 jaar Tuinwijk

08 September 2023

100 jaar Tuinwijk

Deze foto uit stadsarchief stad Turnhout toont een prentkaart met zicht op de fontein aan het Volksplein te Turnhout.  De huizen van de Tuinwijk werden gebouwd tijdens de periode 1922-1927. Het was de eerste realisatie van de Maatschappij voor Goedkope Woningen in Turnhout.

In 2021 vierde De Ark ( nu Woonboog) zijn honderdjarig bestaan. Het was toen 100 jaar geleden dat de Turnhoutse Maatschappij voor Goedkope Woningen werd opgericht.

Amper enkele maanden later begon de bouw van de tuinwijk rond het Volksplein. De woningnood was toen enorm hoog. Er was veel armoede en miserie. Arbeiders woonden in slechte, ongezonde woningen, vaak in een ongezonde woning - de zg beluiken. Deze nieuwe woningen kregen allen een private tuin. Waardoor arbeiders en 'lage' bedienden in een kwaliteitsvolle leefomgeving konden vertoeven. Er werden zelfs wedstrijden georganiseerd waar je kon dingen naar de eerste prijs in netheid in huis en orde van de tuin. Ook aan de omgeving, de straten, de pleinen en het groen werd veel aandacht geschonken.

Ook de dag van vandaag vinden wij - Groenen- het belangrijk dat Turnhoutenaars recht hebben op een gezonde inclusieve veilige woonomgeving.

Op zondag 10 september is het feest op het Volksplein in de wijk. Met steun van de stad Turnhout en Erfgoed Noorderkempen liet de buurt de grote elektriciteitskast op het wijkpleintje bekleden met nostalgische foto’s over de buurt en de bewoners. In mei van dit jaar hebben we alle mensen uit de 163 woningen uitgenodigd om foto’s en teksten te kiezen voor de elektriciteitskast. Voorbijgangers kunnen vanaf zondag zelf zien hoe de tuinwijk ontstaan en gegroeid is. Zondag om 12u tijdens de OpenStraatdag kan je op het Volksplein de elektriciteitskast in primeur bewonderen.