Turnhout decor voor Canadese docu

27 Maart 2023

Op maandag 27 maart strijkt een team van het Canadese productiehuis Animal Mother Films neer in het Nationaal Museum van de Speelkaart. Onder leiding van producer Jon Ornoy vinden er opnames plaats voor de documentaire Lost in the Shuffle. Ornoy plant die dag onder meer een interview met speelkaartenkenner Filip Cremers.

Vier symbolen. Tweeënvijftig kaarten. Een miljoen mogelijkheden

‘De documentaire Lost in the Shuffle biedt een veelzijdige blik op de band tussen goochelaars en speelkaarten’, weet schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. ‘In de handen van een ervaren goochelaar kan een alledaags kaartspel tot grote mirakels en vooral tot veel verwondering leiden. Het spel biedt al eeuwenlang een eindeloze bron van inspiratie. Het hoeft dan ook niet te verrassen dat kaarttrucs eigenlijk even oud zijn als de speelkaart zelf

Turnhoutse troeven

Jon Ornoy roept voor de documentaire hulp in van 5 wereldbekende manipulatiekunstenaars: Shawn Farquhar (Canada), Alexandra Duvivier (Frankrijk), Juan Tamariz (Spanje), Richard Turner (VS) en Michael Vincent (VK). Tijdens een trip in Frankrijk raakte wereldkampioen goochelen Shawn Farquhar in de ban van de hartenkoning, meer bepaald de 'Suicide King' die afgebeeld wordt met een zwaard dat hij door het eigen hoofd steekt. Shawn gelooft stellig dat er een verband is met een échte middeleeuwse Franse koning en dat achter de bewuste speelkaart een sinister verhaal schuilt. Misschien bleef een coldcasemoord netjes verstopt pal onder de neuzen van talloze (Turnhoutse) speelkaartenliefhebbers. Dat vraagt om een onderzoek!

‘Dat Jon Ornoy naar België afreist om zijn film inhoudelijk te documenteren, bewijst nog maar eens dat het Nationaal Museum van de Speelkaart ook ver buiten de landsgrenzen bekend staat als een uniek kenniscentrum voor de geschiedenis en fabricage van de speelkaart’, besluit schepen Astrid Wittebolle trots.