Stadsregio Turnhout lanceert website nieuw mobiliteitsplan

03 Oktober 2022

Stadsregio Turnhout lanceert website nieuw mobiliteitsplan

(Lanceringvan de website gewoongaan.be) Fietsen x2, openbaar vervoer x2, autoverplaatsingen -25%: dat is het doel van het nieuwe, stadsregionale mobiliteitsplan! Voortaan kan je de acties en projecten in het kader van dit mobiliteitsplan volgen via de website : www.gewoongaan.be

Dagelijks zijn er meer dan 200.000 verplaatsingen binnen en naar onze stadsregio, en, dit om te gaan werken, winkelen, naar school te gaan, sociale bezoeken, naar de woning… . 74% van die verplaatsingen gebeuren met de auto.

‘Nood dus aan een nieuw mobiliteitsplan want we rijden ons op dit moment samen vast in files, met veel stress en ongevallen als gevolg. Ook de kwaliteit van de leefomgeving en ons klimaat staan onder druk. Het nieuwe mobiliteitsplan werd voorjaar ‘22 goedgekeurd in de 4 gemeenteraden van de stadsregio.  De ambitie is duidelijk: onze fietsverplaatsingen en het gebruik van het openbaar vervoer willen we verdubbelen, onze autoverplaatsingen moeten kunnen dalen met 25%’ vervolgt de schepen.’ zegt schepen voor mobiliteit Marc Boogers. ‘Het volledige plan moet tegen 2035 volledig gerealiseerd zijn, en daarom gaan we nu al aan de slag. Heel wat acties staan de komende drie jaren al op de planning, een aantal acties werden zelfs al gerealiseerd.’

Mobiliteitsschepen Marc Boogers : "Heel wat acties staan de komende drie jaren al op de planning, een aantal acties werden zelfs al gerealiseerd"

Accenten in het plan zijn: We maken woonbuurten rustiger en verkeersveiliger. Het doorgaand zwaar verkeer gaan we waar mogelijk omleiden zodat het niet meer door de dorpskernen of langs de scholen moet. We gaan meer kruispunten conflictvrij maken. De fietsverbindingen in en tussen de gemeenten krijgen extra aandacht zodat dit veilige en vlotte routes worden voor alle fietsers in onze regio. We voorzien dan ook meer fietsparkings. Tot slot zetten we in op meer kwalitatief openbaar vervoer.

Doel? Fietsverplaatsingen en het gebruik van openbaar vervoer verdubbelen; autoverplaatsingen met 25% doen dalen

‘Als inwoner ben je graag op de hoogte welke projecten en acties er in jouw buurt gepland zijn, en wanneer. Dat alles wordt nu overzichtelijk en visueel weergegeven op de website  www.gewoongaan.be. Samen onderweg voor een gezonde en veilige omgeving’, besluit de schepen.

Het mobiliteitsplan in een notendop? Check deze video: